This is a demo store. No orders will be fulfilled.
This is a demo store. No orders will be fulfilled.
Modelul chevron este un model atemporal care revine în forță în designul interior. Gama largă de materiale disponibile pe piață permite crearea unui model cu adevărat original. Lemn, panouri de vinil, cărămidă, ceramică - fiecare își poate găsi ceva pe placul său. Plăcile așezate în model chevron pot decora atât pereții, cât și podelele. Descoperiți ghidul nostru, în care veți învăța pas cu pas cum să instalați plăci chevron în casa dvs.
Pentru a așeza corect plăcile în model chevron pe suprafața aleasă, trebuie să vă pregătiți corespunzător. Achiziționarea plăcilor este doar o mică parte din sarcinile care vă așteaptă. Curățarea suprafeței, nivelarea acesteia, uscarea și desprafuirea temeinică sunt esențiale, fără de care nu recomandăm începerea montării plăcilor. Tăierea plăcilor, lipirea și chituirea sunt etapele următoare care vă apropie de a vă bucura de un efect final excepțional. Dacă intenționați să utilizați modelul chevron în amenajarea interioară, merită să vă gândiți mai întâi ce tip de așezare vă place – chevron clasic, chevron francez sau poate chevron unguresc?
Prima întâlnire a omului cu modelul chevron în artă a apărut încă din antichitate, și anume pe ceramica antică. Popularitatea sa ca pardoseală a început să crească în secolul al XVI-lea, în timpul domniei regelui Francisc I al Franței, care a avut o influență majoră asupra dezvoltării arhitecturii franceze. Aranjamentul caracteristic nu a fost considerat fără motiv un simbol al luxului. Lemnul din care era realizat acest model era considerat un material luxos și costisitor. O podea decorată cu model chevron este extrem de elegantă și atemporală până în zilele noastre, indiferent de modelul de chevron ales.
Chevronul clasic (eng. Herringbone, fr. Batons rompus – bețe rupte) este cel mai vechi și mai popular model în Europa dintre modelele pe care le veți descoperi în acest articol. Chevronul englezesc se așază astfel: latura scurtă a unei plăci se întâlnește cu latura lungă a plăcii următoare, astfel încât să formeze un unghi de 90°. Vârfurile plăcilor nu se ating direct. Chevronul clasic include și chevronul clasic simplu, dublu și triplu. Posibilitățile de aranjare a chevronului clasic sunt nelimitate, realizat din scânduri de lemn va fi mândria livingului. În schimb, chevronul englezesc din plăci se va potrivi în orice încăpere, chiar și cu încălzire prin pardoseală. Ca decorațiune de perete, va înfrumuseța multe bucătării în stil boho și rustic.
Chevronul francez (eng. Chevron) este un aranjament caracterizat prin așezarea simetrică a plăcilor pe latura scurtă, care au fost tăiate la un unghi de 45°. Modelul chevronului francez seamănă cu vârful unei săgeți și este mai delicat decât aranjamentul clasic. Delicatețea modelului este cel mai mare atu al său. Chevronul arată extrem de elegant, ceea ce a dus la dominarea sa asupra clasicului în tendințele actuale de design interior. Aranjamentul dinamic al plăcilor conferă personalitate interioarelor, alungindu-le optic. Din ce în ce mai des se poate întâlni o podea cu chevron francez în amenajări moderne, glamour, scandinave, minimaliste și în cele austere, cum ar fi stilul japandi și wabi sabi.
Chevronul unguresc (eng. Hungarian point, fr. Point de Hongrie) este un aranjament similar cu chevronul francez, cu o singură excepție: marginile care se unesc în vârf sunt tăiate la un unghi de 60°, adică plăcile se compun în modelul chevronului unguresc la un unghi de 120°. Aranjamentul mai delicat al predecesorului său va fi pe placul celor care își doresc o podea deosebită, dar nu doresc ceva la fel de pronunțat ca în cazul chevronului clasic. Chevronul unguresc mărește optic încăperile. Așezarea plăcilor în model chevron se va potrivi în stilul englezesc, francez, victorian și hampton.
În această parte a articolului, vă oferim sfaturi despre cum să așezați plăcile în model chevron. Este foarte important să stabiliți direcția de așezare a plăcilor în timpul planificării. Cu siguranță, unghiul de incidență al luminii naturale, precum și aspectul și suprafața camerei vă vor ajuta. Așezarea chevronului de-a lungul peretelui mai lung va alungi camera, în timp ce chevronul așezat pe latura mai scurtă va lărgi interiorul - în acest caz, trebuie să vă gândiți serios dacă o astfel de operațiune consumatoare de timp este rentabilă, având în vedere numeroasele tăieturi ale materialului. Sfatul nostru: alegeți chevronul unguresc, al cărui unghi delicat va ajuta la mărirea vizuală a camerei.
Când achiziționați materialul dorit pentru așezarea chevronului luați în considerare o rezervă suplimentară în cazul în care tăiați greșit placa sau în cazul în care placa se deformează după câțiva ani. Nu aveți garanția că acel model specific va fi disponibil atunci când veți avea nevoie brusc de un singur element mic. Recomandăm o rezervă de 10% din materialul achiziționat.
Marcarea centrului lățimii suprafeței de așezare și o așezare de probă „la uscat” vă vor ajuta să vă imaginați cum va arăta chevronul în interior. Nu uitați să folosiți distanțiere pentru a menține o linie corectă a rosturilor. Locația de așezare a plăcilor este la fel de importantă, deoarece chevronul așezat pe perete este influențat suplimentar de greutate și gravitație.
După ce ați realizat amplasarea preliminară a plăcilor, puteți începe să le tăiați. În acest moment, veți avea nevoie de un creion, un marker lavabil și un tăietor de plăci. Cu ajutorul creionului sau markerului, marcați fragmentele de plăci care nu se vor potrivi în întregime pe suprafața de așezare. Înainte de a începe să tăiați plăcile, familiarizați-vă cu următoarele definiții:
Plăci rectificate - plăci cu o precizie dimensională foarte mare, margini drepte, ale căror unghiuri au 90°. Plăcile rectificate pot fi așezate fără rosturi, însă se recomandă o dimensiune minimă de 1,5 – 2 mm.
Plăci calibrate - plăcile au margini mai subțiri și rotunjite. Plăcile calibrate pot avea diferențe minime de dimensiune. Cel mai adesea, plăcile calibrate includ mozaicuri ceramice.
Plăcile rectificate pot fi tăiate cu un tăietor de plăci. Marginile după tăiere trebuie netezite cu șmirghel sau pilă. Pe de altă parte, se recomandă tăierea plăcilor calibrate cu o polizor unghiular sau cu mașini speciale cu apă, deoarece trebuie să se realizeze o teșire a marginilor plăcii la un unghi de 45°. Acesta este un proces care necesită timp și trebuie să fiți extrem de atenți pentru a nu deteriora glazura plăcii. Dacă nu aveți experiență în astfel de operațiuni, vă recomandăm să angajați un specialist.
Înainte de a aplica mortarul adeziv, trebuie să curățați suprafața peretelui, care va fi responsabilă pentru aderența și lipirea plăcii de substrat. Îndepărtați praful și murdăria cu un aspirator, iar orice reziduuri de adeziv și pete de grăsime ștergeți-le cu apă și detergent. După curățarea suprafeței de straturi desprinse și fragile, trebuie să amorsați substratul. Un substrat amorsat prezintă o aderență mai bună a adezivului, iar plăcile aderă mai stabil la perete sau la podea. În plus, spațiul amorsat de sub plăci protejează plăcile de crăpare și ciobire ulterioară.
În sfârșit, trecem la lipirea plăcilor. Prepararea mortarului adeziv trebuie făcută conform instrucțiunilor, cu atenție. Proporțiile corecte de amestec uscat de ingrediente și apă influențează proprietățile adezivului. Dacă adăugați mai multă apă, adezivul își pierde proprietățile, aderența, iar timpul de priză al mortarului se prelungește. Amestecați cu grijă mortarul, astfel încât să nu rămână cocoloașe – adezivul trebuie să formeze o masă omogenă. Sfatul nostru: așteptați câteva minute după prepararea mortarului și amestecați-l din nou.
Metoda combinată este recomandată pentru lipire. Constă în acoperirea atât a suprafeței, cât și a spatelui plăcilor cu adeziv. Atunci când adezivul începe să iasă de sub placă și să curgă pe marginile acesteia, este un semn că ați aplicat suficient adeziv. Este mai sigur să aplicați un exces de adeziv decât un strat prea subțire, care ar putea duce la desprinderea plăcilor. Nu uitați, plăcile trebuie lipite de jos în sus și excesul de adeziv trebuie îndepărtat de pe plăci. Plăcile lipite trebuie protejate cu distanțiere speciale, introduse între marginile lor.
După ce ați așteptat timpul necesar pentru ca adezivul să se întărească, puteți începe chituirea. În acest caz, veți avea nevoie de o gletieră de cauciuc, care, poziționată la un unghi de 45 °, va ajunge cel mai eficient în fiecare rost dintre plăci. Excesul de chit se îndepărtează cu o gletieră specială, înmuiată în apă rece, după 20 de minute de la aplicarea mortarului. După aproximativ o oră, începem profilarea rosturilor. Materialul flexibil se profilează cu un burete umed, bine stors, clătit în apă cu detergent. La final, cu ajutorul unei gletiere umede, spălați suprafața chituită.
Plăcile așezate în model chevron vor găsi admiratori în orice stil de amenajare. Culorile, texturile și elementele decorative alese corespunzător pot crea un interior incredibil de frumos și funcțional. Este important de menționat că fiecare model de chevron influențează caracterul specific al interiorului.
Chevronul englezesc sub formă de pardoseală va introduce, prin aranjamentul său caracteristic, o atmosferă caldă și primitoare. Nuanțele întunecate, lemnoase ale plăcilor vor completa mobilierul de bucătărie albastru cu blaturi de marmură și mânere aurii. Scaunele din lemn, alături de o comodă veche din lemn, vor crea o combinație de culori excelentă pentru chevron.
În schimb, chevronul clasic realizat din plăci ceramice ca backsplash de bucătărie, este o idee ideală pentru o bucătărie în stil Modern Farmhouse. Chevronul alb, clasic, înconjurat de mobilier de bucătărie negru cu mânere masive, o insulă de bucătărie din lemn, o hotă stilizată și o chiuvetă farmhouse vor conferi interiorului o atmosferă rustică și plăcută.
Chevronul francez este o opțiune pentru iubitorii de interioare elegante, rafinate și exclusiviste. Pardoseala din plăci ceramice albe sau care imită lemnul deschis la culoare, mobilierul alb, accesoriile aurii, lămpile din sticlă și marmura omniprezentă sunt o propunere de amenajare ca dintr-o reședință de pe litoral. Luminoasă și proaspătă, ca o adiere de vânt de mare.
Chevronul unguresc este o propunere pentru încăperi mici sau înguste, care, prin unghiul său delicat, va lărgi interiorul. O baie cu chevron decorativ pe întregul perete, pe care cad razele soarelui, va face ca interiorul să își mărească optic suprafața. Chevronul unguresc din lemn într-o bucătărie victoriană, plină de verdeață, auriu și alamă pe mobilier și accesorii, este o inspirație la care nu este greu să visezi.
Așezarea plăcilor în model chevron nu este o problemă majoră dacă interiorul este pregătit corespunzător pentru întregul proces. Chevronul clasic, francez și englezesc sunt trei modele care vă vor ajuta să vă înfrumusețați interiorul. Tăierea plăcilor, lipirea și chituirea sunt doar câteva dintre procesele pe care le veți parcurge în timpul așezării plăcilor. Plăci ceramice frumoase puteți găsi pe site-ul Raw Decor. Chevron mic, plăci din colecția Metropolis și Chevron XL sunt doar câteva dintre produsele pe care le veți găsi în ofertă. Inspirați-vă și aduceți luxul în casa dvs. chiar astăzi!
Obțineți acces exclusiv! inspirație, tendințe,
produse noi, oferte exclusive
și multe altele direct pe e-mailul tău!