This is a demo store. No orders will be fulfilled.
This is a demo store. No orders will be fulfilled.
Mozaicul ceramic permite introducerea în interior a unor forme, modele și culori interesante. Totuși, pentru a-i sublinia la maximum frumusețea și a-i scoate în evidență farmecul, trebuie abordată alegerea chitului cu o atenție extremă! Cu ce chit se chituiește mozaicul? Cât chit pentru mozaic? Cum se aplică chit pe mozaic? Împreună cu experții din domeniul placărilor ceramice, am pregătit cinci sfaturi practice care vă vor proteja de o catastrofă a rosturilor! Să începem!
Timp de mulți ani, chituierea a fost percepută ca un accesoriu necesar, astăzi este un element de design cu drepturi depline! Mai mult! Nu rareori ea decide efectul final al întregii amenajări! Îi dă tonul, îi modelează stilul! De fapt, îndeplinește o serie de funcții importante – de la cea decorativă, la cea de protecție și cea de finisare! Designerii o abordează extrem de serios, combinând funcționalitatea cu calitățile estetice!
Bun, dar ce numim de fapt chit? Care este definiția sa? Chitul este un material compozit format de obicei din două, trei elemente. Se utilizează de obicei pentru chituierea plăcilor ceramice, din piatră – atât pentru pereți, cât și pentru podele. Odată, pentru producția sa se folosea în principal mortar de var, astăzi disponibilitatea materiilor prime este mult mai mare.
Tablouri, postere, grafice?! Cu siguranță acestea sunt primele care vă vin în minte când vă gândiți la decorarea interioarelor. Din păcate, în bucătărie sau baie pot fi complet nepractice! Acestea sunt încăperi unde predomină condiții foarte specifice – umiditate crescută, temperatură. Din fericire, mozaicul se simte minunat în ele! Însă, pentru a-și îndeplini rolul de ornament, trebuie ales un chit corespunzător! Corespunzător, adică cum?
Multe depind de viziunea noastră individuală, de caracterul plăcilor și al încăperii în sine. Chit asortat sau dimpotrivă – contrastant? Un chit negru alăturat unui mozaic alb îl va face mai vizibil. Pe de altă parte, unul într-o nuanță cât mai apropiată de culoarea plăcilor va fi o completare naturală, subtilă.
Chitul, pe lângă rolul pur decorativ, protejează împotriva acțiunii dăunătoare a umidității și dezvoltării ciupercilor. Mai mult, previne pătrunderea murdăriei, prafului și mucegaiului! Acest lucru are o importanță enormă mai ales în baie, unde circulația aerului este de obicei foarte limitată. Același lucru este valabil și pentru bucătăriile fără fereastră. În plus, previne slăbirea, fisurarea, spălarea mortarului și adezivului – menține plăcile la locul lor.
Chitul este un element de finisare foarte important! Montajul fără rosturi este un mit! Poate duce la consecințe grave! Mozaicul, la fel ca și plăcile clasice, se caracterizează prin așa-numita dilatare termică – sub influența temperaturii ridicate își poate schimba dimensiunile – să se dilate sau să se contracte!
Rosturile de dilatare, chiar și cele de 1-2 mm, previn eficient efectele negative ale acestui fenomen. Ele permit înlocuirea fără probleme a elementelor individuale ale mozaicului. Desigur, cu condiția să fie umplute cu materialul corespunzător!
Cu ce chit se chituiește mozaicul? Cât chit pentru mozaic? Cum se aplică chit pe mozaic? Pentru ca chitul să fie potrivit, trebuie luați în considerare o serie de factori diferiți, despre care majoritatea dintre noi nu avem nicio idee! În primul rând: tipul de liant, adică, mai simplu spus, compoziția. În al doilea rând: destinația. În al treilea rând: culoarea. În al patrulea rând: lățimea. În al cincilea rând: ușurința în curățare.
Pe bază de ciment, acrilic, epoxidic? Cu ce chit se chituiește mozaicul? De fapt, este greu de dat un răspuns univoc. Fiecare dintre ele are avantaje și dezavantaje, să le trecem în revistă pe scurt. Atunci ne va fi mult mai ușor să o alegem pe cea preferată!
Chit pe bază de ciment
Relativ ieftin, disponibil în multe culori, ușor de instalat. Chitul pe bază de ciment este, fără îndoială, una dintre cele mai frecvente alegeri pentru mozaic. Întrebarea este, dacă este cea potrivită? După cum sugerează și numele, ingredientul de bază este cimentul, care, din păcate, nu este cel mai durabil. Se murdărește ușor, crapă, nu rareori necesită înlocuire completă!
Chit acrilic
Chitul acrilic se vinde sub formă de pastă gata de utilizare, de aceea nu este necesară diluarea sa prealabilă cu apă. Este folosit în locurile unde există un risc relativ mare de apariție a tensiunilor – în colțuri, puncte de contact ale podelei cu peretele. Din păcate, nu suportă bine contactul prelungit cu apa!
Chit epoxidic
Chitul epoxidic este cu siguranță cea mai rezistentă și funcțională soluție. Poate fi utilizat cu succes pentru chituierea mozaicului în baie și bucătărie. Se descurcă foarte bine cu umiditatea și murdăria. Este disponibil în multe culori! Din păcate, chituierea cu acesta este destul de dificilă, necesită multă experiență și atenție – se usucă mult mai repede decât cel tradițional!
Sfatul specialistului Raw Decor!
Pe bază de ciment sau epoxidic? Vă frământați? Nu știți ce chit să alegeți? Puteți opta pentru un mix – un chit cimento-rasinos!
Cum să alegem culoarea chitului pentru mozaic? Ce să urmăm? În primul rând, preferințele individuale! Vă doriți un interior armonios, minimalist, în care totul să se potrivească perfect, alegeți o nuanță cât mai apropiată de culoarea mozaicului. Excepție de la această regulă face albul, de care cel mai bine să vă țineți departe! Pe el se vede fiecare pată, este predispus la îngălbenire. Un chit gri deschis este o alegere mult mai sigură și practică.
Dacă, dimpotrivă, înclinați spre o estetică sofisticată, cu o notă de nebunie, alegeți culori puternice, vibrante, contrastante cu mozaicul, care vor sublinia minunat atât modul de așezare, cât și forma plăcilor. Această soluție câștigă tot mai multă popularitate și este deosebit de des utilizată în stilul modern, retro și vintage.
Bucătăria este o încăpere în care predomină condiții ușor diferite decât în celelalte părți ale apartamentului sau casei. Același lucru se poate spune, de altfel, și despre baie. Umiditate mare, temperatură variabilă, risc crescut de apariție a petelor și murdăriei?! Spoina cementowa może temu nie podołać! Z kolei epoksydowa pozostanie nienaruszona! Chitul epoxidic, numit și chit din rășină, este impermeabil, rezistent la pete, extrem de ușor de curățat și, bineînțeles, plăcut la vedere. Nu își pierde culoarea și nu se decolorează!
În prezent, există un trend pentru rosturi de 1-1,5 mm și, deși la mozaicul fin ne putem permite acest lucru, la cel mare pândesc multe pericole. Riscul de desprindere completă a plăcilor este destul de mare! Pentru a vă proteja de el, merită să respectați următoarele reguli! Chiturile de 2 milimetri se folosesc pentru plăci cu dimensiunile de 10 × 10, cele medii (3-5 mm) pentru ceramică 20 × 20, cele mari (6-10 mm) pentru plăci cu adevărat mari - 30 × 30, 40 × 40, 60 × 60.
Probabil majoritatea dintre noi nu prea îndrăgim curățenia în casă, mai ales curățarea rosturilor! Cel mai problematic din punct de vedere al curățării este chitul pe bază de ciment de culoare albă, care absoarbe murdăria ca un burete! Se îngălbenește, se fărâmițează – przyczyniając się tym samym do powstawania nieestetycznych dziur! Dorind să economisiți timp și energie, merită să alegeți un chit epoxidic – un material caracterizat printr-o rezistență și durabilitate ridicată. Nu se teme de pete grase sau murdărie. Acțiunea agenților chimici puternici!
Mozaicul ne deschide o multitudine de posibilități de amenajare. Însă are nevoie de o încadrare specială – chitul! Am ales trei variante de culori ca inspirație pentru crearea unui interior estetic și în același timp extrem de funcțional!
Combinarea albului cu negrul este un hit în designul interior! Deși a fost oarecum uitat în ultima vreme?! Din fericire, acum revine cu modestie! Și se dovedește că încă oferă posibilități infinite! Hexagoane albe cu chit negru, sau poate mini cărămidă?! Care sunt avantajele acestei combinații? Stil, clasă, atemporalitate!
Un efect extrem de interesant poate fi obținut folosind un chit cu sclipici! Particulele strălucitoare vor adăuga farmec atât unei amenajări elegante, cât și uneia moderne. A cum ar fi puțin, și va modela spațiul! Se potrivește perfect cu mozaicul din sticlă, ceramică, metalizat. Colecția Constellation este pur și simplu creată pentru el!
Chitul epoxidic gri perlat creează multe posibilități de amenajare! Este utilizat cu predilecție în interioarele menținute în estetica scandinavă, minimalistă, japandi. Se potrivește perfect cu mozaicul alb și pastelat! Este un punct de plecare ideal pentru obținerea unui efect de spațiu minunat, ușor!
Care este cel mai bun chit pentru mozaic? Cu ce se chituiește mozaicul? Cum se chituiește mozaicul? Acest material de finisare, aparent neînsemnat la prima vedere, poate cauza multe probleme. Ridică întrebări la care nu este ușor de răspuns. Există multe posibilități, deoarece chitul poate fi pe bază de ciment, acrilic, epoxidic. Poate avea diverse culori! Din fericire, ne aveți pe noi! Angajații Raw Decor vă vor ajuta cu plăcere, vă vor sfătui! Vor lămuri orice îndoieli!
Obțineți acces exclusiv! inspirație, tendințe,
produse noi, oferte exclusive
și multe altele direct pe e-mailul tău!